Energie

Hellend of plat dak? Ontdek de voor- en nadelen!

Bezit je een stuk grond en ben je van plan om te bouwen? Fijn! Maar welk dak moet je nu kiezen? Een plat dak of een hellend dak? Ontdek de voordelen van beide dakvormen. 

Hellend of plat dak? Ontdek de voor- en nadelen!

Bezit je een stuk grond en ben je van plan om te bouwen? Fijn! Een van de allerbelangrijkste dingen van jouw woning is ongetwijfeld het dak. Een dak draagt niet alleen bij aan het esthetische, het bepaalt ook mee de duurzaamheid van jouw woning. Maar welk dak moet je nu kiezen? Ga je voor een plat dak of eerder een schuin dak? En wat zeggen de bouwvoorschriften? In deze blog ontdek je enkele voordelen van beide dakvormen. 

Bouwvoorschriften bepalen meestal de dakvorm

Als je gaat bouwen is het belangrijk dat je werkt volgens de bouwvoorschriften die gelden op de locatie van je bouwgrond. In die voorschriften is de regelgeving opgenomen met betrekking tot het wonen, bouwen, verbouwen en slopen van een woning. Zaken die daarin staan zijn onder meer het maximum aantal bouwlagen dat jouw woning mag hebben, de afstand van het gebouw tot de perceelgrens, maar ook de dakvorm. De dakvorm wordt dus vaak voor jou bepaald op voorhand. Toch is het soms mogelijk om vrij te kiezen welk dak je op je huis wil. In beide gevallen is het interessant dat je de voordelen van elke dakvorm kent. 

Hellend dak

Een hellend dak is de meest voorkomende dakvorm in ons land. Een schuin dak kan veel verschillende vormen aannemen: denk maar aan een piramidedak, schilddak of een zadeldak. In principe spreken we van een hellend dak wanneer de helling minstens 20 graden bedraagt. Het komt vooral voor op woningen met een landelijke uitstraling en het oogt dan ook iets klassieker dan een plat dak. 

Bescherming tegen weersinvloeden

Water loopt naar beneden, daarover bestaat geen twijfel. De regel geldt dan ook: hoe steiler het dak, hoe beter het beschermt tegen regen, sneeuw en hagel. Uiteraard is het belangrijk dat het onderdak uit hoogwaardig materiaal bestaat. Omdat een hellend dak dus uit twee lagen bestaat, zorgt het voor extra isolatie, zowel in de zomer als de winter. Kies je daarbovenop nog eens de juiste, duurzame dakpannen? Dan geef je ook wind en stormweer geen enkele kans.   

Uitbreiding van de leefruimte

Onder een hellend dak is er de mogelijkheid om een extra kamer toe te voegen. Vaak wordt deze ruimte gebruikt als zolderruimte, maar ook dan is extra plaats altijd welgekomen. Gezinsuitbreiding gepland in de toekomst of nood aan een extra studieruimte? Onder een hellend dak is het – in veel gevallen - allemaal mogelijk. 

Plat dak

De aanleg van een plat dak is iets goedkoper dan een hellend dak. Dat komt omdat een plat dak meestal maar uit één laag bestaat. De draagstructuur, waterdichting en thermische isolatie behoren tot dezelfde laag. Materiaalkeuze en een perfecte afwerking zijn daarbij dus heel belangrijk, zeker om waterschade in de toekomst te voorkomen. Daarbovenop is een plat dak eenvoudig te isoleren en gaat de aanleg meestal heel vlot.  

Moderne uitstraling en ruimtewinst

Als je een moderne woning wil, kom je snel uit bij een plat dak. De focus ligt volledig op de voorgevel, en niet op wat daarboven staat. Bovendien is het gemakkelijk om zonnepanelen onzichtbaar te integreren op een plat dak.

Mogelijkheid tot uitbreiding en extra groen

Wat ook heel handig is aan een plat dak, is dat je een groendak kan aanleggen. Een groendak heeft een bufferfunctie en vangt water op. Daarnaast oogt het niet enkel mooi, het beschermt ook de dakbedekking tegen UV-stralen en warmte. Op die manier blijft het binnenshuis lekker fris in de zomer, en warmer in de winter. Daarbovenop komt dan nog eens een verbeterde luchtkwaliteit en een langere levensduur wanneer er mossen en groenzones op je plat dak liggen. Denk je er later dan toch over na om extra ruimte te creëren? Dan is dat eenvoudiger op een plat dak te realiseren. Uiteraard moeten de bouwvoorschriften dit wel toelaten. 

Plat of hellend dak? Wij helpen je bij de keuze

Heb je vrije keuze wat dakvorm betreft volgens de bouwvoorschriften? Dan is het essentieel dat je je afvraagt hoe je huis eruit moet gaan zien en welke functies dat je wil dat je dak bekleedt. Heb je hier hulp bij nodig en weet je niet wat kiezen? Wij helpen je graag elke dakvorm ontcijferen en begeleiden je graag tijdens de keuze.  

Meer weten over de verschillen? Onze bouwadviseurs staan je graag bij met advies op maat.  

Neem contact met ons op

Kantoor

Your Home bv
BIV: 504.564

Kortrijkseweg 154A - 8791
Beveren-Leie (Waregem)
Routebeschrijving

info@yourhome.be
056/755 788

Your Home is aangsloten bij volgende beroepsorganisaties

Erkend vastgoedmakelaar & bemiddelaar

Toezichthoudende autoriteit

Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars
BIV - Luxemburgstraat 16B - 1000 Brussel
Land van erkenning: België
ON-nummer : BE0866.175.554 - RPR Kortrijk

Waarborgorganisme Derdengelden
Belfius BE29 7795 9678 5864
BA & Waarborgorganisme:
AG Insurance - polis 995.42.919