Lifestyle

Wat is een BEN-woning?

31 oktober 2020
Als je al even door onze website ging, dan zag je vast al dat Your Home zich vooral toespitst op BEN-woningen. In deze blog leggen we je graag meer in detail uit wat dat precies inhoudt en waarom dit voor jouw droomwoning aangeraden is.

BEN wie ..?

BEN staat voor bijna-energieneutraal en is vanaf 2021 de norm voor nieuwbouwwoningen in heel Europa. Dit is het op één na strengste energieniveau voor woningbouw. Bij dit bouwconcept is de energievraag zeer klein en wordt ze uit hernieuwbare energie of groene energiebronnen gehaald.

Mits enkele aanpassingen kan met een energievriendelijke woning of een passiefwoning de BEN-norm gehaald worden, bijvoorbeeld dankzij zonnepanelen of een geothermische warmtepomp. Aangezien je met een BEN-woning klaar bent voor de toekomst, verhoog  je er ook de marktwaarde  van je woning mee.

De vereisten van een BEN-woning

De vereisten van een BEN-woning zijn wettelijk bepaald, wijzigen jaarlijks en kan je op deze officiële website van de Vlaamse overheid nalezen:

 • E-peil: <= E30

 • S-peil: <= S31

 • K-peil: <= K40

 • De netto-energiebehoefte voor verwarming: <= 70 kWh/m²

 • Beperkt risico op oververhitting

 • Gebruik van hernieuwbare energiesystemen

Je ziet dat een BEN-woning vooral gefocust is op milieuvriendelijkheid  en energiezuinigheid. Dat vraagt natuurlijk om wat meer inspanningen tijdens het bouwproces, maar de meerprijs  wordt al snel gecompenseerd  door de onmiddellijke besparing op de energiefactuur. Een BEN-woning verbruikt immers nauwelijks energie. Een bijkomend voordeel is de korting op de onroerende voorheffing, namelijk 50% gedurende vijf jaar. Als je meer wil weten over de kostprijs van een nieuwbouwwoning kan je onze blog ‘Hoeveel kost een huis bouwen?’lezen.

De voordelen van een bijna-energieneutrale woning

De voordelen van een BEN-woning zijn tweeledig. Het is namelijk goed voor de natuur én voor je portemonnee. We zetten ze even op een rijtje:

 • Er is weinig warmteverlies en er is een optimale luchtkwaliteit dankzij het ventilatiesysteem.

 • De alternatieve energiebronnen zijn erg milieuvriendelijk.

 • Een BEN-woning verbruikt weinig energie voor verwarming, koeling, ventilatie en waterverwarming. Een deel van de energie die nodig is, wordt bovendien uit groene energiebronnen gehaald. Hierdoor is de energiefactuur aanzienlijk lager. 

 • Je krijgt vijf jaar lang 50% korting op je onroerende voorheffing.

 • Je kan een voordeliger bouwkrediet verkrijgen bij bepaalde banken.

Overtuigd? Your Home ook!

Your Home kiest standaard voor BEN-woningen, maar als bouwheer kan je er uiteraard zelf voor kiezen om aan nog strengere eisen te voldoen. Zo krijg je de vrijheid om zelf het comfort en de energiebehoefte van je woning te bepalen. 

Je kan je alvast laten inspireren door enkele van onze realisaties, want een BEN-woning is niet alleen duurzaam, maar ook erg esthetisch. Je kan ook altijd een bezoekje brengen aan onze kijkwoning om te vóélen hoe het is om met Your Home te bouwen. Wij bouwen graag jouw woning volledig op maat van jouw behoeften en persoonlijke voorkeuren. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Kantoor

Your Home bv
BIV: 504.564

Kortrijkseweg 154A - 8791
Beveren-Leie (Waregem)
Routebeschrijving

info@yourhome.be
056/755 788

Kijkwoning
Zwevegemsestraat 127 - 8530
Stasegem (Harelbeke)
 

Your Home is aangsloten bij volgende beroepsorganisaties

Erkend vastgoedmakelaar & bemiddelaar

Toezichthoudende autoriteit

Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars
BIV - Luxemburgstraat 16B - 1000 Brussel
Land van erkenning: België
ON-nummer : BE0866.175.554 - RPR Kortrijk

Waarborgorganisme Derdengelden
Belfius BE29 7795 9678 5864
BA & Waarborgorganisme:
AG Insurance - polis 995.42.919