Energie

Duurzaam en energiezuinig bouwen

15 oktober 2020
Duurzame, energiezuinige woningen worden steeds meer de norm. Ook de wettelijke verplichtingen worden strikter. We hebben dan ook slechts één planeet waar we zorg voor moeten dragen. Duurzaam bouwen hoeft echter niet per se duurder te zijn, integendeel, vaak zorgt het voor een aanzienlijke besparing in energie op langere termijn.

Wat is een duurzame woning?

Het streefdoel van duurzaam bouwen is een gezonde, betaalbare en comfortabele woning creëren waarbij zo weinig mogelijk energie, water, materialen en ruimte wordt gebruikt. Kortom, we gaan zo zuinig en verstandig mogelijk om met de grondstoffen van de aarde, zodat ook de volgende generaties nog in hun behoeftes zullen kunnen voorzien. En niet enkel voor het milieu is duurzaam bouwen gunstig, ook voor ons eigen comfort is er een aanzienlijk voordeel, alsook financieel.

Duurzaam bouwen, wat houdt dat allemaal in?

Heel wat factoren zijn belangrijk bij duurzaam bouwen. Hieronder lijsten we de belangrijkste op. Heb je daarna nog vragen over duurzaam bouwen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

  • De afstand  van je bouwgrond of woning tot je werk speelt mee. Hoe minder kilometer je met de wagen moet afleggen, hoe beter voor het milieu.

  • Een rijwoning  is duurzamer en energiezuiniger dan een vrijstaande of halfopen bebouwing. Deze neemt minder plaats in en vergt minder energie aangezien de buren een thermische buffer vormen.

  • Hoe compacter  de woning, hoe energiezuiniger. Dat wil niet zeggen dat ze kleiner moet zijn, maar dat ze zo weinig mogelijk buitenwanden mag hebben. Om warmteverlies te voorkomen, moet de verhouding van het woonvolume ten opzichte van de buitenschil optimaal zijn. Daarom is een kubusvormige woning compacter dan een langgerekte woning. Een woning met één of meer verdiepingen is bijvoorbeeld ook compacter dan een bungalow.

  • Met een goede oriëntatie  van de woning maak je gebruik van de gratis zonnewarmte. Door de zuidgevel zo open mogelijk te maken met grote raampartijen, kan de zon in de winter voor gratis warmte en licht zorgen. Met een oversteek, zonneluifel, screens, rolluiken of zonwerend glas (volgens eigen behoefte) kan het teveel aan zonlicht in de zomer worden tegengehouden.

  • Een goeie isolatie  en het vermijden van koudebruggen  is de belangrijkste factor voor een duurzame woning. Pas wanneer dit op punt staat, heeft het zin om bijkomende investeringen in energiezuinigheid te doen, zoals een zonneboiler, warmtepomp of zonnepanelen.

  • Voor isolatie  is een correcte en winddichte plaatsing  belangrijk. Ook de isolatie  en luchtdichtheid  van de ramen  en deuren  mag niet over het hoofd gezien worden.

  • Wanneer de woning optimaal geïsoleerd is, dien je ervoor te zorgen dat er voldoende degelijke ventilatie  is. De aanwezigheid van verse lucht is namelijk onmisbaar in elke woning. Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning is energiezuiniger dan mechanische ventilatie. Met een warmtewisselaar wordt de lucht die uit je woning wordt afgezogen, gebruikt voor de koudere lucht die van buiten wordt aangezogen. Zo ventileer je je woning zonder veel energieverlies.

  • Verwarming  is het meest belastend qua energieverbruik. Naast goede isolatie is de keuze van de ketel ook belangrijk. Een condensatieketel, hoogrendementsketel of een biomassaketel zijn op dit vlak voordeliger.

  • Bij een warmtepompinstallatie  kan een passieve koeling  worden gebruikt. De warmte van binnen het gebouw wordt dan verplaatst naar de aarde en de koelte van de bodem naar de vloerverwarming. Omdat er slechts twee circulatiepompen nodig zijn en er een neutrale luchtvochtigheidsbalans is in vergelijking met airconditioning, is deze vorm van koeling zeer energiezuinig. Wanneer we een lange periode passief koelen, stijgt de bodemtemperatuur en haalt de warmtepomp een hoger rendement in het begin van het stookseizoen. Passieve koeling is dus goed voor je comfort en het rendement van je verwarmingsinstallatie.

  • Door de gratis warmte van de grond of de zon te gebruiken, kunnen we de woning of het water heel wat energiezuiniger verwarmen. Dat kan met een warmtepomp  of een zonneboiler.

  • Bij een duurzame woning speelt ook het waterverbruik  een grote rol. Met waterbesparende kranen of toiletspoelingen kan je al heel wat water besparen. Je bespaart er ook energie door bij de warmwaterbereiding. Door gebruik te maken van regenwater bij de toiletspoeling, kan er tot slot heel wat kostbaar drinkwater worden uitgespaard.

  • Met enkele gerichte investeringen kan het stroomverbruik  worden beperkt: spaarlampen, energiezuinige elektrische apparaten en zonnepanelen zijn hiervoor de belangrijkste maatregelen.

  • Onze leefgewoonten  of hoe we met energieverbruik omgaan, mogen ten slotte niet onderschat worden. Denk maar aan het doven van de lichten, hoe lang we onder de douche staan, ...

Duurzaam leven en bouwen met Your Home

Duurzaam wonen is meer dan enkel duurzaam bouwen, maar een duurzame woning is alvast een stevig begin. Your Home heeft een hart voor het milieu en spitst zich dan ook toe op duurzaam bouwen. Alleen de beste materialen en meest innovatieve technieken komen in aanmerking voor onze bouwprojecten. Meer weten? Wij maken graag vrijblijvend kennis met jou.

Kantoor

Your Home bv
BIV: 504.564

Kortrijkseweg 154A - 8791
Beveren-Leie (Waregem)
Routebeschrijving

info@yourhome.be
056/755 788

Your Home is aangsloten bij volgende beroepsorganisaties

Erkend vastgoedmakelaar & bemiddelaar

Toezichthoudende autoriteit

Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars
BIV - Luxemburgstraat 16B - 1000 Brussel
Land van erkenning: België
ON-nummer : BE0866.175.554 - RPR Kortrijk

Waarborgorganisme Derdengelden
Belfius BE29 7795 9678 5864
BA & Waarborgorganisme:
AG Insurance - polis 995.42.919