Energie

De wonderen van warmtepompen

7 september 2023
Warmtepompen: je hebt er vast wel eens van gehoord, maar weet je eigenlijk hoe ze werken en waarom ze zo'n hot topic zijn in de wereld van duurzame energie? In dit artikel gaan we dieper in op warmtepompen, ontdekken we de verschillende soorten die er zijn, en bespreken we waarom het de moeite waard is om vandaag nog in een warmtepomp te investeren.

Drie redenen waarom een warmtepomp loont

Wie bouwt, moet vanaf 2023 verplicht de woning verwarmen via een hybride-systeem (combinatie ketel en warmtepomp). Door er vandaag al in te investeren, kan je je nu dus al wapenen tegen de toekomst. Maar wist je dat het eigenlijk sowieso een goed idee is om vandaag al die investering te maken? Een lucht/water warmtepomp verdient zich gemiddeld na 10 tot 15 jaar terug, is een energiezuinige manier om je woning te verwarmen én bovendien een stuk beter voor het milieu dan een klassieke cv-ketel. Ben je benieuwd hoe een warmtepomp werkt, welke soorten er bestaan of zoek je nog redenen waarom je vandaag beter kiest voor een warmtepomp?

Welke soorten warmtepompen bestaan er?

Het grootste verschil tussen een warmtepomp en een cv-ketel is dat een warmtepomp niet werkt op aardgas. De warmte wordt onttrokken in de omgeving (water, lucht en bodem) en vervolgens vrijgegeven in een verwarmingssysteem in de woning die verbonden is met de pomp.
Bron: binnenklimaatexpert.nl

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, elk met hun eigen werking. In de tabel hieronder zie je duidelijk de verschillen tussen een grond/water (geothermische) warmtepomp, een lucht/water warmtepomp en een lucht/lucht warmtepomp.

Afhankelijk van jouw situatie, wensen en noden, kies je voor de warmtepomp die voor jou het meest rendabel zal zijn. Zo hebben geothermische warmtepompen een constanter rendement dan lucht/water warmtepompen, maar zijn ze duurder in aankoop. Als je actief wil koelen is een lucht/lucht warmtepomp dan weer ideaal.
Bron: zuinigerverwarmen.be

Heb ik zonnepanelen nodig voor optimale werking van mijn warmtepomp?

Een warmtepomp werkt niet op aardgas, maar dus wel voor een deel op elektriciteit. De hoeveelheid elektriciteit die de warmtepomp zal verbruiken, hangt af van het thermisch verbruik van water in jouw woning. Bovendien is dit verbruik afhankelijk van de grootte van de woning, het isolatiepeil, de luchtdichtheid en de hoeveelheid verbruikt sanitair water. Om dat elektrisch verbruik te reduceren en nog energie neutraler te verwarmen, zijn zonnepanelen een uitstekende keuze. Informeer je zeker voldoende over het ideale aantal zonnepanelen, om dat verbruik zo goed mogelijk te compenseren.

Waarom investeren in een warmtepomp?

Voor al wie vandaag energiezuinig wenst te bouwen en zoveel mogelijk zelfvoorzienend wil zijn op vlak van energie, is een warmtepomp een uitstekende keuze. Een warmtepomp wekt tot 75 % van zijn geproduceerde warmte op uit een natuurlijke omgevingsbron. Daardoor verbruikt de installatie veel minder dan een klassieke cv-ketel. Bovendien haal je met een warmtepomp uit 1 kWh elektriciteit, vijf keer meer warmte dan met de klassieke ketel.

De installatie van een warmtepomp is wel een stuk duurder dan die van een cv-ketel, maar dat hangt uiteraard af van de soort warmtepomp. Wel mag je er zeker van zijn dat deze grotere investering een terugverdientijd heeft van 10 tot 15 jaar en op termijn dus een stuk voordeliger is.

Your Home kiest resoluut voor warmtepompen

Your Home streeft er steeds naar om zo energieneutraal mogelijk te bouwen. De keuze voor een verwarmingsinstallatie met een warmtepomp, is dus snel gemaakt. Op die manier dragen wij samen met jou een steentje bij aan het milieu en wapenen we jouw nieuwbouwwoning op maat volledig tegen de toekomst.

Wens je graag meer informatie over de soorten warmtepompen, de werking ervan of ben je benieuwd hoe groot die investering voor jou zal zijn?
Neem contact op met ons en onze bouwadviseurs geven je graag meer informatie.

Kantoor

Your Home bv
BIV: 504.564

Kortrijkseweg 154A - 8791
Beveren-Leie (Waregem)
Routebeschrijving

info@yourhome.be
056/755 788

Kijkwoning
Zwevegemsestraat 127 - 8530
Stasegem (Harelbeke)
 

Your Home is aangsloten bij volgende beroepsorganisaties

Erkend vastgoedmakelaar & bemiddelaar

Toezichthoudende autoriteit

Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars
BIV - Luxemburgstraat 16B - 1000 Brussel
Land van erkenning: België
ON-nummer : BE0866.175.554 - RPR Kortrijk

Waarborgorganisme Derdengelden
Belfius BE29 7795 9678 5864
BA & Waarborgorganisme:
AG Insurance - polis 995.42.919