Lifestyle

Veilig en verzekerd bouwen: deze verzekeringen heb je nodig

In België zijn er drie verplichte verzekeringen voor de bouw van een nieuwbouwwoning: een ABR-polis, een tienjarige aansprakelijkheidsverzekering en een brandverzekering.

Veilig en verzekerd bouwen: deze verzekeringen heb je nodig

Yes, je gaat eindelijk bouwen op je bouwgrond! Na lang zoeken heb je ons gevonden: een partner waarop je kan bouwen en die alle praktische zaken voor jou in orde brengt. Zo moet jij enkel nog de bouwplannen finaliseren in samenspraak met de architect en de mooiste materialen uitkiezen. Toch hou je er beter rekening mee dat er tijdens de bouw van een nieuwbouwwoning altijd iets mis kan lopen. Je bent daarom verplicht om een ABR-polis en TJA-verzekering af te sluiten.

Maar wat houden deze verzekeringen in, en zijn er nog andere zaken waar je beter rekening mee houdt? In deze blog maken we je wegwijs in de verzekeringen die je verplicht moet afsluiten bij de bouw van een nieuwbouwwoning, zodat je je achteraf niet blauw hoeft te betalen mocht er een probleem opduiken.

ABR-polis, what’s in a name?

Er lopen heel wat mensen rond op een bouwwerf. Denk maar aannemers en leveranciers. Voor je het weet, gebeurt er een ongeval met schade tot gevolg. De verzekering voor alle bouwplaatsrisico’s (ABR) dekt alle risico’s op de werf tijdens de bouwwerken. De ABR-polis is een voordelige, overkoepelende verzekering voor alle aanwezigen op de bouwwerf. Hieronder valt alle schade aan de werf en aan de materialen die veroorzaakt wordt tijdens de bouw van een nieuwbouwwoning of een verbouwing. Zodra de bouwwerken van start gaan, treedt de ABR-polis in werking.

Waait er bijvoorbeeld een muur om tijdens het bouwproject? Dan komt de verzekering tussen om de schade te vergoeden en de muur te herstellen. Een ABR-polis is trouwens écht maatwerk. De experts van Your Home brengen deze polis graag voor jou in orde, zodat je zeker niet voor verrassingen komt te staan.

Een tienjarige aansprakelijkheidsverzekering (TJA)

Een tweede, heel belangrijke en verplichte verzekering is de tienjarige aansprakelijkheidsverzekering (TJA). Sinds 1 juli 2018 is elke aannemer en dienstverlener in de bouwsector verplicht een TJA-verzekering af te sluiten. Vanaf de voorlopige oplevering van de woning tot tien jaar na datum ben je met een TJA-verzekering verzekerd voor structurele problemen aan de woning.

Brandverzekering zodra de woning water- en winddicht is

Een brandverzekering beschermt je woning tegen blikseminslag, ontploffing, waterschade, diefstal en glasbreuk. Veel verzekeraars laten het niet toe om een gewone brandverzekering af te sluiten als de bouw van de woning nog lopende is. De reden hiervoor is dat een woning in aanbouw grotere risico’s loopt op schade. Net daarom moet een bouwheer verplicht een ABR-polis afsluiten tijdens de bouwwerken. Zodra de woning dus water- en winddicht is gemaakt, brengt de bouwheer beter de brandverzekering in orde. 

Andere verzekeringen om mogelijke problemen in te dekken

Uiteraard zijn er nog heel wat andere verzekeringen die je kan afsluiten om je woning tegen schade te beschermen. Hiervoor laat je je het best bijstaan door je verzekeraar.

Wist je trouwens dat Your Home de ABR-polis en de TJA-verzekering voor jou in orde brengt? Zo hoef je je zeker geen zorgen te maken tijdens het bouwproject en kunnen wij veilig én verzekerd bouwen aan jouw toekomst.

Wens je graag meer informatie over de verplichte verzekeringen tijdens het bouwen van een nieuwbouwwoning? Dan lichten onze bouwadviseurs je hier graag over in via aanvraag@yourhome.be.

Kantoor

Your Home bv
BIV: 504.564

Kortrijkseweg 154A - 8791
Beveren-Leie (Waregem)
Routebeschrijving

info@yourhome.be
056/755 788

Kijkwoning
Zwevegemsestraat 127 - 8530
Stasegem (Harelbeke)
 

Your Home is aangsloten bij volgende beroepsorganisaties

Erkend vastgoedmakelaar & bemiddelaar

Toezichthoudende autoriteit

Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars
BIV - Luxemburgstraat 16B - 1000 Brussel
Land van erkenning: België
ON-nummer : BE0866.175.554 - RPR Kortrijk

Waarborgorganisme Derdengelden
Belfius BE29 7795 9678 5864
BA & Waarborgorganisme:
AG Insurance - polis 995.42.919