Financieel

Hoeveel kost een huis bouwen?

15 november 2020
Hoewel je helemaal voor je ‘droom’-woning wil gaan, wil je uiteraard wel een realistisch beeld hebben van de kosten die je mag verwachten. Logisch ook, want bouwen is een belangrijke investering. We geven je graag enkele richtprijzen, die voor elk bouwproject wel wat kunnen variëren. Uiteraard hangt het uiteindelijke prijskaartje af van diverse factoren en daar gaan we in deze blog dieper op in.
Word jouw vraag hier niet beantwoord? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

1. De kostprijs van de bouwgrond

De prijs van je bouwgrond hangt af van de locatie. Wie nog geen bouwgrond heeft, moet er dus rekening mee houden dat dit een belangrijk deel uitmaakt van de totale kostprijs voor een nieuwbouwproject. Ook de grootte, regio, oriëntatie, de nabijheid van invalswegen of strategische ligging en schaarste op de vastgoedmarkt bepalen de kostprijs van de bouwgrond.

2. De notariskosten

Prijzen die je op diverse websites vindt, houden vaak geen rekening met notariskosten die daar nog bovenop komen. Weet dat je 10% registratierechten op de aankoopsom betaalt, op de kostprijs van de bouwgrond. Daarbij komen ook nog de aktekosten, het ereloon van de notaris, de kosten voor de overschrijving en de btw.

3. Het bouwbudget

Naast de bouwgrond en notariskosten is er uiteraard nog het bouwbudget. Hier kan je doorsnee uitgaan van een prijs per vierkante meter. Hierin zijn dan de kosten van het materiaal, de werkuren, het ereloon van de architect, de coördinatievergoeding van een bouwfirma zoals Your Home en de btw inbegrepen. Reken gemiddeld op 1.300 à 1.500 euro per vierkante meter. 

Deze eenheidsprijs bevat verschillende onderdelen:

 • De werkuren  zijn de grootste kost, aangezien er veel handenarbeid bij te pas komt.

 • Ook het woningtype speelt een rol. Een vrijstaande woning is duurder dan een halfopen bebouwing. En halfopen is ook duurder dan gesloten. Bij een gesloten bebouwing is de richtprijs ongeveer 1.300 euro per m², voor halfopen mag je rekenen op 1.400 euro per m² en voor een open bebouwing op 1.500 euro per m².

 • Daarbij komen ook de kosten voor de nutsvoorzieningen.

 • Afhankelijk van de afwerking  en luxe die je wenst, zal de prijs ook variëren. Welke keuken of vloer wens je, bijvoorbeeld?

 • Het gebruik van technieken  heeft eveneens een invloed op de totaalprijs. Integreer je een ventilatiesysteem, kies je voor een warmtepomp of een klassieke condensatieketel … Bepaalde energiebesparende maatregelen verdienen zichzelf uiteraard op termijn terug.

 • Vergeet het ereloon van de architect  niet. Dit bedraagt zo’n 3,5% van de bouwkosten.

 • Als je werkt met een bouwcoördinator  als Your Home, betaal je hier uiteraard ook een vergoeding voor. Reken op ongeveer 5% van de bouwkosten.

 • Een ABR-polis, oftewel een verzekering 'Alle Bouwplaats Risico’s', wordt vaak door de bouwfirma of -coördinator voorzien. Zo ben je verzekerd tegen elke vorm van schade.

 • Ook de TJA-verzekering, de tienjarige aansprakelijkheid, wordt door Your Home voorzien (op de volledige kostprijs van de woning).
 • Tot slot heeft ook de locatie  een impact op de prijs, want de prijzen van aannemers kunnen variëren per regio.

4. De architect en de bouwcoördinator

In de berekening van de kostprijs voor een nieuwbouwwoning zitten ook de kosten voor de architect en de bouwcoördinatie vervat. Voor een architect moet je rekenen op 3,5% van het bouwbudget. Hij of zij staat in voor de volledige controle en opvolging van de werf. 

Daarnaast reken je ook best op ongeveer 5% voor de bouwcoördinatie. Een bouwcoördinator zoals Your Home begeleidt je op verschillende manieren door diverse experten ter beschikking te stellen:

 • Een bouwadviseur  begeleidt je samen met de architect om jouw bouwplan op maat te realiseren.

 • Een calculator  berekent de kostprijs van de woning tot in de puntjes.

 • Een planner  maakt een planning op voor alle aannemers, zodat de woning gebouwd kan worden binnen een termijn van 7 à 8 maanden.

 • Een werfleider volgt de bouwwerken op regelmatige tijdstippen op.

Bovenstaande is de werkwijze van Your Home. Uiteindelijk betaal je dus 8,5% aan erelonen, in tegenstelling tot een rechtstreekse samenwerking met een architect die je vaak 10 tot 12% kost. En dan is de werf nog niet gecoördineerd en moet je ook daar extra budget of je eigen tijd en energie voor voorzien.

5. Andere bijkomende kosten

We hadden het er al kort over bij het bouwbudget, maar we geven je graag nog wat meer details over bijkomende kosten.

Studies

Your Home staat in voor alle studies die moeten uitgevoerd worden voor uw woning. Dit wordt aangeboden in een ‘pakket’ en zit reeds vervat de kostprijs van uw woning. In dit ‘pakket’ zitten volgende studies vervat:

 • De meetstaat;
 • De EPB-voorstudie, opvolging en EPB-verslaggeving;
 • Veiligheidscoördinatie en postinterventiedossier;
 • Blowerdoortest + energieprestatiecertificaat;
 • Sondering (5 ton) van de bouwgrond;
 • Funderingsstudie van de algemene funderingsplaat;
 • Stabiliteitsstudie van de nieuw te bouwen woning;
 • Keuring van de riolering.

Your Home doet hiervoor de aanvragen, opvolging en controle van. Zo bent u als bouwheer hiervan ontlast.

Aansluiting van nutsvoorziening

Deze kosten zijn afhankelijk van je installatie, maar reken op 2.500 à 4.000 euro. De aansluiting op de rioleren kost nog eens 1.500 tot 2.500 euro.

Keuringen

De keuringen van de elektriciteit, het sanitair en de verwarming worden uitgevoerd door de erkende aannemers.

Een huis bouwen voor een correcte prijs met Your Home

Overdonderd door getallen en procenten? Geen nood! Met Your Home neem je een ervaren partner onder de arm. Voor elke nieuwbouwwoning wordt een volledig transparante offerte gemaakt. Zo weet je op voorhand tot in de kleinste details wat je nieuwe huis je zal kosten.

Bij ons is geen enkele woning identiek, maar steeds op maat ontworpen. We houden hierbij rekening met je budget, wensen en smaak. Ontdek alvast ons unieke vierstappenplan of laat je inspireren door onze kijkwoning.

Kantoor

Your Home bv
BIV: 504.564

Kortrijkseweg 154A - 8791
Beveren-Leie (Waregem)
Routebeschrijving

info@yourhome.be
056/755 788

Kijkwoning
Zwevegemsestraat 127 - 8530
Stasegem (Harelbeke)
 

Your Home is aangsloten bij volgende beroepsorganisaties

Erkend vastgoedmakelaar & bemiddelaar

Toezichthoudende autoriteit

Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars
BIV - Luxemburgstraat 16B - 1000 Brussel
Land van erkenning: België
ON-nummer : BE0866.175.554 - RPR Kortrijk

Waarborgorganisme Derdengelden
Belfius BE29 7795 9678 5864
BA & Waarborgorganisme:
AG Insurance - polis 995.42.919