Energie

Exit terugdraaiende teller voor zonnepanelen, wat nu?

De afschaffing van de terugdraaiende teller voor zonnepaneleneigenaars liet al heel wat inkt vloeien. Mensen informeren zich massaal over andere oplossingen om een blijvend voordeel te genieten, zoals een thuisbatterij of zonneboiler. Toch raden energie-experts aan om geen overhaaste beslissing te nemen en alle opties open te houden.

Exit zonnepanelen en terugdraaiende teller, wat nu?

De afschaffing van de terugdraaiende teller voor zonnepaneleneigenaars liet al heel wat inkt vloeien. Mensen informeren zich massaal over andere oplossingen om een blijvend voordeel te genieten, zoals een thuisbatterij of zonneboiler. Toch raden energie-experts aan om geen overhaaste beslissing te nemen en alle opties open te houden.

Hoe kan ik nog optimaal rendement uit mijn zonnepanelen halen?

1. Gebruik een schakelklok of uitstelknop

Er zijn best veel manieren om toch nog zoveel mogelijk uit je investering in zonnepanelen te halen. Zo kan je bepaalde toestellen met een schakelklok (vanaf € 10) enkel overdag laten werken, waardoor ze voornamelijk gratis elektriciteit van je zonnepanelen verbruiken. Uiteraard zal deze oplossing niet het grote verschil maken en is deze bijvoorbeeld niet aan te raden voor de koelkast of diepvriezer. Ook voor een complex toestel als een warmtepompboiler is een schakelklok geen goed idee.
Je kan ook overwegen om te investeren in moderne huishoudtoestellen (vanaf € 250), zodat je gebruik kan maken van een uitstelknop. Dat betekent dat je bijvoorbeeld ’s morgens instelt dat je wasmachine rond de middag wordt ingeschakeld. Zo kan je je elektriciteitsverbruik spreiden en elektriciteit verbruiken op de voordeligste uren van de dag. Dat je daarvoor je routine en gewoontes moet omgooien, is duidelijk.

2. Kies voor de goedkoopste stroom

Terwijl je op een terugdraaiende teller eenvoudig kon zien hoeveel elektriciteit je zonnepanelen produceren, is dat op een digitale teller veel moeilijker. Met een energiebeheersysteem (vanaf € 300) dat je aansluit op je digitale meter en laat activeren door Fluvius, lukt dat dan weer wel. Zo zou je dan handmatig je energieverbruik kunnen aanpassen. Zonder domoticasysteem is dit echter een hele klus, dus lijkt het ons geen slecht idee om nog even te wachten tot deze energiebeheersystemen nog wat verder ontwikkeld zijn.

3. Overweeg een zonneboiler of thuisbatterij

Vanaf € 2.500 kan je een zonneboiler aanschaffen en laten installeren. Een goede oplossing voor wie zijn warm water elektrisch laat verwarmen, maar voor zij die daarvoor gas gebruiken, is dit minder rendabel door de goedkopere energieprijzen voor gas.

Hetzelfde geldt voor de thuisbatterij. Het lijkt een ideale oplossing voor wie elektriciteit wil opslaan die niet meteen nodig is, om er dan ’s nachts bijvoorbeeld een elektrische wagen mee op te laden. Helaas kan je met een thuisbatterij de elektriciteit die je in de zomer verzamelt, niet tijdens de winter gebruiken. Kortom, je kan er een piek mee afvlakken. Andere minpunten zijn dat de batterij niet altijd de volledige stroomtoevoer op een zonnige dag zal kunnen opnemen en dat je bij het gebruik van grote energieverbruikers, zoals een strijkijzer, nog steeds wat energie van het net nodig zal hebben om de batterij aan hoog vermogen te ontladen. Je zal dus nog steeds ook het net nodig hebben, hoe zwaar je thuisbatterij ook is.
Experten schatten wel in dat eigenaars zo’n 70 tot 80% van hun opgewekte energie zelf zullen kunnen verbruiken, en dat ze ‘slechts’ 20 tot 30% daarvan aan het net zullen moeten afstaan. Dat staat in schril contrast met de ongeveer 75% elektriciteit die nu naar het net gaat.

4. Dan maar een elektrische wagen?

Wil je je wagen thuis opladen met een snellader, dan is dat een stuk minder rendabel dan opladen aan een laadpaal. Het vermogen van je zonnepanelen is immers ontoereikend om snel op te laden, wat betekent dat je bijkomend ook netstroom zal afnemen. Heb je tijd om traag en langer op te laden, dan wordt er meer zonne-energie verbruikt. Dit zal echter niet het grote verschil maken.
Het is duidelijk: er is geen evenwaardige oplossing die de afschaffing van de terugdraaiende teller zal compenseren. Experten raden daarom aan om nog een tweetal jaar af te wachten om een beslissing te nemen, want tegen die tijd zal er veel meer technologie voorhanden zijn die meer zullen opbrengen dan de bovengenoemde opties.

Premies voor thuisbatterijen

Nu de terugdraaiende teller wordt afgeschaft, voorziet de Vlaamse overheid tot minstens 31 december 2021 een premie van € 250 per kWh, met een plafond van € 3200. Deze subsidie bestond al voor de afschaffing van de terugdraaiende teller, waardoor de overheid de enorme toestroom die nu ontstaat, niet had voorzien. Het potje van 5 miljoen euro dat hiervoor werd voorzien, zal wellicht snel leeg geraken.

Hebben zonnepanelen nog steeds voordelen?

Uiteraard! Zonnepanelen blijven essentieel om een bepaald E-peil te behalen. Voor nieuwbouwprojecten is deze installatie dus nog steeds interessant en zelfs noodzakelijk. Ook voor het klimaat blijven zonnepanelen erg belangrijk, zeker in combinatie met warmtepompen die een lagere CO2-uitstoot hebben. Ook de combinatie met een thuisbatterij is interessant, maar niet noodzakelijk.
Heb je vragen over deze nieuwe maatregelen? Onze bouwadviseurs geven je graag advies. 
Neem gerust vrijblijvend contact op.

Kantoor

Your Home bv
BIV: 504.564

Kortrijkseweg 154A - 8791
Beveren-Leie (Waregem)
Routebeschrijving

info@yourhome.be
056/755 788

Kijkwoning
Zwevegemsestraat 127 - 8530
Stasegem (Harelbeke)
 

Your Home is aangsloten bij volgende beroepsorganisaties

Erkend vastgoedmakelaar & bemiddelaar

Toezichthoudende autoriteit

Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars
BIV - Luxemburgstraat 16B - 1000 Brussel
Land van erkenning: België
ON-nummer : BE0866.175.554 - RPR Kortrijk

Waarborgorganisme Derdengelden
Belfius BE29 7795 9678 5864
BA & Waarborgorganisme:
AG Insurance - polis 995.42.919