Lifestyle

Een garage of carport plaatsen? We helpen je kiezen

Een overdekte plaats voor je wagen is enorm handig. Maar kies je voor een garage of een carport? We maken je wegwijs in beide parkeermogelijkheden.

Een garage of carport plaatsen? We helpen je kiezen

Is er geen parkeerplaats voor je deur? Ben je bang dat jouw wagen op straat beschadigd raakt of heb je gewoon geen zin om ijs van je auto te krabben wanneer het vriest? Velen kiezen ervoor om op hun stuk grond een garage of carport te plaatsen. Je bent zeker van een veilige plek voor je wagen en je wint er heel wat overdekte bergruimte mee. Zijn er voor- en nadelen verbonden aan beide soorten beschutting en kan je zomaar een garage of carport bouwen aan je woning? In deze blog maken we je wegwijs. 

Een veilige garage

Een inpandige garage ligt tussen de buitenmuren van jouw woning en wordt met een poort volledig afgesloten. Je kan er jouw wagen makkelijk en veilig parkeren, maar de allergrootste troef is dat je er extra bergruimte mee creëert. Velen gebruiken een garage als was- en droogplaats voor kledij of laten kinderen en huisdieren erin ravotten. Met weer en wind hoef je helemaal niet in te zitten: een garage biedt een uitstekende bescherming tegen de koude, op voorwaarde dat de garagepoort en de garagemuren voldoende geïsoleerd zijn.  

Wanneer de garage niet meer nodig is of je dringend nood hebt aan extra binnenruimte, is het heel makkelijk om een garage om te bouwen naar een extra slaapkamer of extra woonruimte. Het gebruik van de ruimte is dus altijd aanpasbaar, ook al laat je de garagepoort zitten. Een goede afwerking is daarbij belangrijk. 

Hou er wel rekening mee dat de installatiekost van een garage hoog kan oplopen en dat een inpandige garage snoeit in jouw woonvolume. Om dat laatste tegen te gaan kan je opteren voor een garage naast of aansluitend aan de woning.  

Een ruime carport

Een carport is goedkoper in aanschaf. Zodra je buiten voldoende ruimte hebt, kan je kiezen voor een degelijke overkapping van je wagen. Een carport kan evengoed dienen als overdekt terras of fietsenberging en je kunt er een berghok in plaatsen om extra materiaal te bewaren. Je verliest er bovendien geen woonvolume mee, want de carport staat los van je woning. Het enige waar je beter rekening mee houdt, is dat een carport minder veiligheid biedt dan een garage. In extreem koud of warm weer is je wagen ook nog steeds afhankelijk van het weer.  

Combinatie van beiden

Uiteraard is het ook perfect mogelijk om voor beiden te kiezen. Tuingereedschap, fietsen of meubelen berg je handig op in je garage. Maar wat als het echt slecht weer wordt en je de wagen liever binnenzet? Dan kan je makkelijk de spullen verplaatsen en je auto toch binnenrijden. Twee-in-één dus, want je combineert gewoon de gemakken van opbergruimte en stalruimte voor je auto. Het spreekt voor zich dat dat de duurste oplossing is.  

Hou rekening met de bouwvoorschriften

Uiteraard hangt de keuze voor een garage of carport meestal af van de bouwkundige voorschriften. Het is dus enorm belangrijk dat je voldoende informatie inwint over de voorwaarden. In de meeste gevallen moet je voor de plaatsing van een bijgebouw (zoals een garage of carport) een geldige vergunning hebben. 

Toch zijn er heel wat uitzonderingen. Onze bouwadviseurs zijn op de hoogte van alle voorwaarden en geven je hier heel graag meer informatie over. 
Vraag hier meer informatie!

Kantoor

Your Home bv
BIV: 504.564

Kortrijkseweg 154A - 8791
Beveren-Leie (Waregem)
Routebeschrijving

info@yourhome.be
056/755 788

Kijkwoning
Zwevegemsestraat 127 - 8530
Stasegem (Harelbeke)
 

Your Home is aangsloten bij volgende beroepsorganisaties

Erkend vastgoedmakelaar & bemiddelaar

Toezichthoudende autoriteit

Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars
BIV - Luxemburgstraat 16B - 1000 Brussel
Land van erkenning: België
ON-nummer : BE0866.175.554 - RPR Kortrijk

Waarborgorganisme Derdengelden
Belfius BE29 7795 9678 5864
BA & Waarborgorganisme:
AG Insurance - polis 995.42.919