Energie

Wat zijn S-peil en E-peil?

S-peil en E-peil zijn twee maatstaven binnen de EPB-regelgeving. Hoe lager de cijfers, hoe energiezuiniger de woning, en dat is tegenwoordig steeds meer de bedoeling. In deze blog lichten we beiden toe en vertellen we je aan welke normen je in 2020 moet voldoen.

Het E-peil: de globale energieprestatie

De E staat hier voor ‘energie’ en heeft betrekking tot de algemene energieprestaties van de woning. Met andere woorden: hoeveel energie verbruikt de woning? Een laag E-peil betekent dat de woning weinig of minder elektriciteit en energie nodig heeft om ruimtes op te warmen, sanitair warm water te produceren, … Bij nieuwbouwprojecten of een ingrijpende energetische renovatie moet tegenwoordig een bepaald E-peil worden behaald conform de EPB-eisen (energieprestatieregelgeving) die in voege zijn sinds 2006. Het beoogde E-peil wijzigt jaarlijks. Voor 2020 voor nieuwbouwwoningen of gelijkaardig geldt maximaal E35, voor 2021 zal dat maximaal E30 zijn. Bij ingrijpende energetische renovaties moet in 2020 E-peil E70 worden behaald. Vanaf 2022 zal dat E60 moeten zijn.

Energievriendelijkheid van bouwschil uitgedrukt in S-peil

De S in S-peil staat voor ‘schil’ en vervangt het eerdere K-peil dat enkel sloeg op de isolatiegraad van de woning. Het S-peil drukt de ruimere energievriendelijkheid van de bouwschil uit en beoordeelt de isolatiegraad, luchtdichtheid, beschaduwing, grootte, oriëntatie, type beglazing, het vermijden van oververhitting, de nuttige zonnewinsten en de vormefficiëntie. In 2019 moesten nieuwbouwwoningen S31 behalen, in 2021 werd S28 beoogt, maar een wijzigingsvoorstel van 15 mei 2020 leidde tot uitstel. De aanscherping van het S-peil naar S28 wordt nu uitgesteld tot 2022. S31 blijft dus de vereiste in 2020 en 2021.

Om een laag S-peil te halen, moet er tijdens het ontwerpen en bouwen van de woning extra aandacht worden besteed aan:

  • de luchtdichtheid van de woning

  • de isolatie van de schildelen

  • de invloed van de bouwknopen

  • de impact van de zonnewinsten

  • de grootte en de oriëntatie van de vensters

  • een laag percentage glasoppervlakte tegenover vloeroppervlakte

  • de aanwezigheid van gebouwgebonden beschaduwingselementen

  • de aanwezigheid van thermische massa

  • de vormefficiëntie van het halfopen, open of gesloten gebouw

Als er met deze zaken en dan vooral met de luchtdichtheid, de verhouding glas-vloeroppervlakte en de vormefficiëntie rekening wordt gehouden, dan is een S-peil van 28 zeker haalbaar.

Energiezuinig en duurzaam bouwen met Your Home

Onze bouwadviseurs streven graag samen met jou deze energienormen na, zodat jij met een gerust hart de toekomst tegemoet kunt. Tijdens een vrijblijvend gesprek geven we je meer uitleg over de EPB-eisen en alles wat je wil weten over jouw toekomstige, energiezuinige woning. Maak hier een afspraak.

Kantoor

Your Home bv
BIV: 504.564

Kortrijkseweg 154A - 8791
Beveren-Leie (Waregem)
Routebeschrijving

info@yourhome.be
056/755 788

Your Home is aangsloten bij volgende beroepsorganisaties

Erkend vastgoedmakelaar & bemiddelaar

Toezichthoudende autoriteit

Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars
BIV - Luxemburgstraat 16B - 1000 Brussel
Land van erkenning: België
ON-nummer : BE0866.175.554 - RPR Kortrijk

Waarborgorganisme Derdengelden
Belfius BE29 7795 9678 5864
BA & Waarborgorganisme:
AG Insurance - polis 995.42.919