Financieel

Registratiepercentage naar 7% vanaf 1 juni 2018

Vanaf 1 juni 2018 verdwijnen het groot en klein beschrijf.In de plaats daarvan komt er één registratietarief van 7% bij de aankoop van bouwgrond of van een woning.
UPDATE: in 2020 zijn de registratierechten opnieuw gewijzigd. Lees deze blog voor meer informatie.

Eén registratietarief van 7%

Het beschrijf is de vergoeding die je betaalt bij de aankoop van een onroerend goed. Standaard geldt tot vandaag (vóór 1 juni 2018) een groot beschrijf van 10% in Vlaanderen. Heb je het geluk een bescheiden woning met klein beschrijf te vinden, dan betaal je slechts 5% registratierechten op de aankoopsom. Wie maximaal twee kinderen ten laste heeft, maakt enkel aanspraak op een klein beschrijf als het kadastraal inkomen lager ligt dan € 745. Voor gezinnen met meer kinderen loopt dat bedrag op naargelang het aantal kinderen. Deze verschillende percentages worden nu gereduceerd tot één tarief van 7%.

Heeft het zin om mijn aankoop uit te stellen?

De datum van de compromisbepaalt of een woning onder het oude of het nieuwe systeem valt. Overweeg je om een woning te kopen, dan klinkt het logisch om de boot af te houden tot het kleine beschrijf van toepassing is. Toch is dat niet altijd het geval.

Bij de aankoop van een bouwgrondwordt momenteel van een groot beschrijfuitgegaan. Nadat het kadastraal inkomen van de nieuwbouwwoning is bepaald, kan een teruggave van de helft van de registratierechten worden aangevraagd bij de notaris als blijkt dat je situatie voldoet aan de voorwaarden voor een klein beschrijf.

Wordt er rekening gehouden met de afschaffing van het abattement?

Wie voor juni 2018 een bouwgrond of woning kochten op dat moment geen andere woning bezat, kwam in aanmerking voor een ‘abattement’. Dat was een vrijstelling van registratierechten op de eerste schijf van € 15.000. Dat betekende een korting van € 1500 bij groot beschrijf en van € 750 bij klein beschrijf. Bij een hypothecair krediet was ook een tweede schijf van € 10.000 vrijgesteld bij een groot beschrijf en € 20.000 bij een klein beschrijf, wat in beide gevallen neerkwam op € 1000 minder registratierechten. 

Het abattement verdwijnt echter bij de invoegetreding van de nieuwe regeling. Er komt dan wel een vrijstelling van € 80.000 voor woningen onder de € 200.000. Die vrijstelling komt overeen met een korting van € 5600.

Blijft de 10% registratierechten bestaan?

Ja, want de nieuwe 7%-regel is enkel van toepassing op de eerste woning. Een extra voorwaarde hiervoor is dat je binnen de twee jaar in je nieuwe woning gaat wonen. Bij aankoop van een tweede verblijf ontsnapt u er echt er niet aan en betaalt u dan wel 10% registratierechten. Deze aankoop uitstellen heeft dus geen zin.

Wat met het uitzonderlijke tarief van 6%?

Als je een grondige energetische renovatiebinnen de vijf jaar na aankoop inplant, betaal je slechts 6% registratierechten. Daarmee wordt dan weliswaar een volledige vervanging bedoeld van de verwarming, isolatie, koeling of luchtcirculatie van minimum 75% van de buitenschil.

Wanneer koop ik beter meteen en wanneer kan ik beter wachten?

Bij woningen met een groot beschrijf wacht je best op de nieuwe regelgeving. Het huidige abattement zal niet opwegen tegen de nieuwe, lagere registratierechten van 7%. Ook bij woningen van minder dan € 200.000 met klein beschrijf stel je je aankoop beter nog even uit. Dankzij de vrijstelling wordt het nieuwe systeem immers erg interessant. Vooraf het verschil berekenen is de boodschap! Overweeg je een ingrijpende energetische renovatie, dan is het nog aantrekkelijker om te wachten.

Bij woningen van meer dan € 200.000 met klein beschrijf stel je je aankoop beter niet uit. De registratierechten zullen immers van 5 naar 7% stijgen op 1 juni 2018 en dan geniet je niet langer van een vrijstelling.

Hou ook rekening met de mogelijke rentestijging

Last but not least, hou bij je beslissing ook rekening met een mogelijke rentestijging. Als de nieuwe registratierechten je geen of nauwelijks voordelen opleveren, kies je misschien beter voor de zekerheid van een lage rente van je hypotheek.

UPDATE: in 2020 zijn de registratierechten opnieuw gewijzigd. Lees deze blog voor meer informatie.

Heb je nog andere vragen over registratierechten? Neem een kijkje bij onze FAQ’s of neem gerust contact met ons op.

Bronnen:www.hln.be enwww.vlaanderen.be 

Kantoor

Your Home bv
BIV: 504.564

Kortrijkseweg 154A - 8791
Beveren-Leie (Waregem)
Routebeschrijving

info@yourhome.be
056/755 788

Your Home is aangsloten bij volgende beroepsorganisaties

Erkend vastgoedmakelaar & bemiddelaar

Toezichthoudende autoriteit

Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars
BIV - Luxemburgstraat 16B - 1000 Brussel
Land van erkenning: België
ON-nummer : BE0866.175.554 - RPR Kortrijk

Waarborgorganisme Derdengelden
Belfius BE29 7795 9678 5864
BA & Waarborgorganisme:
AG Insurance - polis 995.42.919