Financieel

Hoeveel eigen inbreng heb je nodig om een huis te kopen?

Standaard wordt vaak ‘de gouden 20%’ gezegd, wat betekent dat als je een appartement van € 220.000 wil kopen, dat je dan € 44.000 zelf moet kunnen inbrengen en het overige bedrag kan lenen. En ja, dat is best veel, zeker voor mensen die hun eerste woning willen kopen en die het misschien wel helemaal alleen moeten doen.

20 % eigen inbreng is geen ijzeren wet

Gelukkig zijn er nog steeds banken die bereid zijn om meer dan 80% te lenen. Zelfs de volledige koopsom lenen is in sommige gevallen een mogelijkheid.

Meer dan 80% lenen heeft zijn voor- en nadelen, zowel voor de bank als voor de ontlener. Wanneer iemand de lening niet kan afbetalen en de bank de woning moet verkopen, heeft de bank méér kans om het volledig uitstaande bedrag te recupereren wanneer deze voor slechts 80% werd ontleend. Bij een 100%-belening is die garantie er niet. Bovendien wil de nationale bank dat commerciële banken bij 100%-leningen zelf een grotere buffer aanleggen, voor mocht er toch iets fout lopen met de lening. Dat leidt voor de kredietnemer uiteraard voor een hogere interest.

Stel een bijkomende waarborg voor

Wil je sterker staan bij de onderhandelingen met de bank, stel dan eventueel een bijkomende waarborg voor aan de bank. Zo kan iemand in je persoonlijke omgeving misschien wel  borg staan voor een beperkt bedrag. In de meeste gevallen zijn dit de ouders, maar het kan ook een vriend of ander familielid zijn.

Bewijs dat je kan terugbetalen

Uiteraard zal een bank niet zomaar leningen toestaan. Ze willen natuurlijk zeker weten dat je in staat bent om je lening af te betalen. Voor de bank is de terugbetalingscapaciteit  van de kredietnemers belangrijker dan de eigen inbreng. Het principe dat de afbetaling niet meer dan een derde van het inkomen mag bedragen, is intussen wel wat gedateerd en wordt steeds meer achterwege gelaten. Hoe hoger het inkomen, hoe minder relevant dit principe wordt. 

Wat belangrijker is, is  het bedrag dat de kredietnemer na de afbetaling van de lening overhoudt om van te leven. Bij koppels wordt uitgegaan van € 1200 per maand, voor alleenstaanden is dat € 1000 per maand. Wat kandidaat-kredietnemers verdienen is dus zeker ook belangrijk.

Zorg dat je goed weet welk bouwbudget je nodig hebt

Je kan uiteraard pas naar de bank stappen als je weet welk bedrag je nodig hebt om jouw droomwoning te laten bouwen. Hierbij zijn de prijs van je bouwgrond, het bouwbudget zelf en bijkomende notariskosten belangrijk. Voor veel mensen is dit uiteraard nattevingerwerk, dus we nodigen je graag uit voor een kennismakingsgesprek. Zo kunnen we luisteren naar jouw wensen en je een duidelijk beeld geven van wat bouwen met Your Home kost en voor welk bedrag je dus een lening zal moeten aanvragen.

Kantoor

Your Home bv
BIV: 504.564

Kortrijkseweg 154A - 8791
Beveren-Leie (Waregem)
Routebeschrijving

info@yourhome.be
056/755 788

Your Home is aangsloten bij volgende beroepsorganisaties

Erkend vastgoedmakelaar & bemiddelaar

Toezichthoudende autoriteit

Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars
BIV - Luxemburgstraat 16B - 1000 Brussel
Land van erkenning: België
ON-nummer : BE0866.175.554 - RPR Kortrijk

Waarborgorganisme Derdengelden
Belfius BE29 7795 9678 5864
BA & Waarborgorganisme:
AG Insurance - polis 995.42.919