Een huis bouwen: hoeveel kost dat eigenlijk?

Met meer dan 20 jaar ervaring en vakkennis begeleidt Your Home je van begin tot einde bij de realisatie van je droomhuis. Maar hoeveel bedraagt de kostprijs van een nieuwbouwwoning eigenlijk? Wanneer je een woning gaat bouwen, is dit vaak de eerste vraag waar je aan denkt.

Er zijn enkele richtprijzen, die voor elk bouwproject wel wat kunnen variëren. De totale prijs hangt af van diverse factoren. Op deze pagina gaan we op elk van deze factoren verder in. Mocht je hier niet al uw vragen beantwoord zien, dan helpt één onze ervaren medewerkers je graag verder. Aarzel niet om ons te contacteren.

Huis bouwen prijs

De prijs van je bouwgrond hangt af van de locatie. Wie nog geen bouwgrond heeft, moet er dus rekening mee houden dat dit een groot deel van de kostprijs voor een nieuwbouwproject is.

Your Home heeft een groot aanbod aan geschikte bouwgronden. Samen gaan wij op zoek naar geschikte grond om daar jouw nieuwbouw woning op te bouwen. Neem hier alvast een kijkje. Bij elk van deze bouwgronden staat de prijs incl. bouwkost van de voorgestelde woning. 

Je bezit al bouwgrond? Geen probleem. Your Home begeleidt je graag bij het ontwerp en budget van jouw nieuwbouwwoning. Wil je een moderne energiezuinige woning met een strak lijnenspel of verkies je een klassieke, charmante stijl? Wij bouwen volledig op maat.

Je betaalt 10 procent registratierechten op de aankoopsom. Daarbij komen de aktekosten, het ereloon voor de notaris, de kosten voor de overschrijving en de BTW.

wat kost bouwgrond voor een nieuwbouwwoning?

Voor het bepalen van de bouwkost gaan we meestal uit van de vierkantemeterprijs of de kost om een vierkante meter woning te bouwen. Hierin zijn de kosten van het materiaal, de werkuren, het ereloon van de architect, de coördinatievergoeding van Your Home en de BTW inbegrepen.

Voor een vierkante meter woning geldt gemiddeld een kostprijs van 1.300 à 1.500 euro. Er zijn een aantal zaken die de prijs bepalen. We overlopen ze kort:

 • De werkuren zijn de grootste kost, aangezien er veel handenarbeid aan te pas komt.
 • Woningtype: een vrijstaande woning is duurder dan een halfopen bebouwing. En een halfopen bebouwing is duurder dan een gesloten bebouwing. Bij een gesloten bebouwing is de richtprijs ongeveer 1.300 euro per m². Voor een halfopen bebouwing ongeveer 1.400 euro per m². Voor een open bebouwing ongeveer 1.500 euro per m².
 • Daarbij komen ook de kosten van de nutsvoorzieningen en studies (stabiliteitsingenieur, grondsondering, funderingsstudie, EPB-verslaggever, veiligheidscoördinator, …).
 • Afwerking en luxe spelen uiteraard ook een grote rol. Welke keuken of vloerafwerking je bijvoorbeeld kiest, heeft een grote invloed op de vierkantemeterprijs.
 • Ook het gebruik van technieken heeft een invloed. De keuze van het ventilatiesysteem bijvoorbeeld of de keuze tussen een warmtepomp of een klassieke condensatieketel. Bepaalde energiebesparende maatregelen verdienen zichzelf op termijn terug (Meer: energiezuinig bouwen).
 • Het ereloon van de architect, voorgesteld door Your Home, bedraagt 3,5 % van de bouwkosten.
 • De coördinatievergoeding van Your Home bedraagt 5% van de bouwkosten.
 • ABR-polis: Om alle bouwrisico’s te gaan vermijden, voorziet Your Home ook een overkoepelende ABR-polis voor uw project. Zo is uw nieuwe woning tot aan de oplevering verzekerd tegen elke vorm van schade.
 • TJA-verzekering: Ook is elke aannemer verplicht om een TJA-verzekering (10-jarige aansprakelijkheidsverzekering) aan te gaan. Your Home voorziet dit voor elk project en dus ook voor elke bouwheer. Dit is inbegrepen in de coördinatievergoeding.
 • De locatie speelt ook een rol. De prijzen van aannemers variëren namelijk per regio.

Niet te vergeten in de berekening van de som van een nieuwbouwwoning zijn de kosten voor de architect. Dat is 3,5% van het bouwbudget, indien je werkt met een architect, die voorgesteld werd door Your Home. Voor die som staat de architect in voor de volledige controle en opvolging van de bouw van uw huis.

Daarnaast moet je nog 5% rekenen voor het coördineren van de woning door Your Home. Naast de opvolging en controle door de architect wordt je begeleidt door Your Home op verschillende domeinen:

 • Een bouwadviseur begeleidt je samen met de architect tot het bekomen van je bouwplan op maat.
 • Een calculator berekent de kostprijs van de woning tot in de puntjes.
 • Een planner maakt een planning op voor alle aannemers zodoende de woning gebouwd kan worden binnen een termijn van 7 à 8 maanden.
 • Een werfleider volgt de bouwwerken dagdagelijks op.

Waarom kiezen voor Your Home?

Terwijl je soms 10 à 12% moet betalen voor een architect, die opgeleid is om bouwplannen te tekenen, kan je heel wat erelonen uitsparen door te werken met Your Home en een architect die voorgesteld wordt door Your Home.

Uiteindelijk betaal je amper 8,5% aan erelonen. Bovendien geniet je de ondersteuning van verschillende opgeleide professionals met elk hun ervaring en expertise in hun specifiek vakgebied.

prijs nieuwbouwwoning

Naast bovenstaande zijn er nog een aantal zaken die al dan niet dienen te gebeuren voor het correct afwerken van een woning:

 • Studies: de grondsondering en funderingsstudie bedraagt 600 euro, de EPB-studie voor de energie- en isolatienormen gemiddeld 1.250 euro en een ventilatieverslaggeving gemiddeld 500 euro.
 • Voor de veiligheidscoördinatie van de werf betaal je 850 euro.
 • De aansluiting van alle mogelijke nutsvoorzieningen zal, afhankelijk van de locatie, 2.500 à 4.000 euro kosten. De aansluiting op de riolering nog eens 1.500 tot 2.500 euro.
 • De keuring van de elektriciteit, het sanitair en de verwarming worden uitgevoerd door de erkende aannemers. De keuring riolering bedraagt 220 euro.

Samengeteld komt er dus gemiddeld nog eens ongeveer 8.000 à 10.000 euro bij.

Overdonderd door getallen en procenten? Geen nood. Met Your Home haal je een ervaren partner in huis. Voor elke nieuwbouwwoning wordt een volledig transparante prijszetting gemaakt. Zo weet je op voorhand perfect wat je nieuwe huis je zal kosten.

Bij ons is geen enkele woning identiek, maar steeds op maat ontworpen. We houden hierbij rekening met jouw budget, wensen en smaak. Neem contact met ons op en samen kijken we voor een woning die volledig aan jouw eisen voldoet. Nieuwsgierig naar onze aanpak? Ontdek hier ons getest 4-stappenplan.

Contacteer ons

×

Stuur uw aanvraag door of bel ons op +32 56 755 788