Duurzaam en energiezuinig bouwen
met Your Home

Als bouwcoördinator begeleidt Your Home je van a tot z bij de bouw van een duurzame, energiezuinige woning. Het streefdoel van duurzaam bouwen is een gezonde, betaalbare en comfortabele woning, waarbij er zo weinig mogelijk energie, water, materialen en ruimte gebruikt wordt. Eenvoudig gesteld komt het er op neer dat we zo zuinig en verstandig mogelijk omgaan met de grondstoffen van de aarde zodat we ook de volgende generaties in hun behoeftes kunnen voorzien. Niet enkel voor het milieu is duurzaam bouwen voordelig maar ook voor ons eigen comfort. En ook financieel is het natuurlijk een pak voordeliger.

Op deze pagina kom je alles te weten over energiezuinig bouwen en hoe Your Home dit voor jou in de praktijk brengt. Mocht je hier niet al uw vragen beantwoord zien, dan helpt één onze ervaren medewerkers je graag verder. Aarzel niet om ons te contacteren.

Energiezuinig bouwen met Your Home

Er zijn heel wat factoren van belang bij duurzaam bouwen. We overlopen samen met jou de voornaamste van die factoren. Zit je met vragen omtrent duurzaam bouwen die niet op deze pagina worden uitgelegd, contacteer ons! We helpen jou graag verder.

 • De afstand van je bouwgrond of je woning tot je werk bijvoorbeeld. Hoe minder kilometers je met de wagen moet doen, hoe beter voor het milieu.
   
 • Een rijwoning is ook duurzamer en energiezuiniger dan een vrijstaande of halfopen bebouwing. Ze neemt minder plaats in en vergt minder energie, doordat de buren een thermische buffer vormen.
   
 • Hoe compacter de woning, hoe energiezuiniger. Dat wil niet zeggen dat ze kleiner moet zijn, maar dat ze zo weinig mogelijk buitenwanden mag hebben. Om warmteverlies te voorkomen, moet de verhouding van het woonvolume ten opzichte van de buitenschil optimaal zijn. Daarom is een kubusvormige woning compacter dan een langgerekte woning. Een woning met één of meer verdiepingen is compacter dan een bungalow.
   
 • Met een goede oriëntatie van de woning maak je gebruik van de gratis zonnewarmte. Door de zuidgevel zo open mogelijk te maken met grote raampartijen, kan de zon in de winter voor gratis warmte en licht zorgen. Met een oversteek, zonneluifel, screens, rolluiken of zonwerend glas (volgens eigen behoefte) kan het teveel aan zonlicht in de zomer worden tegengehouden.
   
 • Een goeie isolatie en het vermijden van koudebruggen is de belangrijkste factor voor een duurzame woning. Pas wanneer dit op punt staat, heeft het zin om bijkomende investeringen in energiezuinigheid te doen, zoals een zonneboiler, warmtepomp of zonnepanelen.
   
 • Luchtdichtheid: voor isolatie is een correcte en winddichte plaatsing belangrijk. Ook de isolatie en luchtdichtheid van de ramen en deuren mag niet over het hoofd gezien worden.
   
 • Wanneer de woning optimaal geïsoleerd is, dien je ervoor te zorgen dat er voldoende degelijke ventilatie is. De aanwezigheid van verse lucht is namelijk onmisbaar in elke woning. Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning is energiezuiniger dan mechanische ventilatie. Met een warmtewisselaar wordt de lucht die uit je woning wordt afgezogen, gebruikt voor de koudere lucht die van buiten wordt aangezogen. Zo ventileer je je woning zonder veel energieverlies.
   
 • Verwarming is het meest belastend qua energieverbruik. Naast goeie isolatie is de keuze van de ketel ook belangrijk. Een condensatieketel, hoogrendementsketel of een biomassaketel zijn op dit vlak voordeliger.
   
 • Bij een warmtepompinstallatie kan een passieve koeling worden gebruikt. De warmte van binnen het gebouw wordt verplaatst naar de aarde, en de koelte van de bodem naar de vloerverwarming.

  Omdat er slechts 2 circulatiepompen nodig zijn en er een neutrale luchtvochtigheidsbalans is in vergelijking met airconditioning, is deze vorm van koeling zeer energiezuinig.

  Wanneer we lange periode passief koelen, stijgt de bodemtemperatuur en haalt de warmtepomp een hoger rendement in het begin van het stookseizoen. Passieve koeling is dus goed voor je comfort en het rendement van je verwarmingsinstallatie.
   
 • Door de gratis warmte van de grond of de zon te gebruiken, kunnen we de woning of het water heel wat energiezuiniger verwarmen. Dat kan met een warmtepomp of een zonneboiler.
   
 • Bij een duurzame woning speelt ook het waterverbruik een grote rol. Met waterbesparende kranen of toiletspoelingen kan je al heel wat water besparen. Je bespaart er ook energie door bij de warmwaterbereiding. Door gebruik te maken van regenwater bij de toiletspoeling, kan er ook heel wat kostbaar drinkwater worden uitgespaard.
   
 • Met enkele gerichte investeringen kan het stroomverbruik worden beperkt: spaarlampen, energiezuinige elektrische apparaten en zonnepanelen zijn hiervoor de belangrijkste maatregelen.
   
 • Onze leefgewoonten of hoe we met energieverbruik omgaan, mogen ten slotte niet onderschat worden. Denk maar aan het doven van de lichten, hoe lang we onder de douche staan, ...
Wat betekent duurzaam bouwen?

We spreken van een lage-energiewoning als de jaarlijkse energie voor verwarming of afkoeling minder dan 30 kWh/m² bedraagt. Met hernieuwbare energie, optimale isolatie, permanente ventilatie en warmterecuperatie besparen we heel wat energie.

Een nieuwbouwwoning gebouwd door Your Home voldoet aan het strengere BEN energie-niveau. Leer hier meer over BEN-bouwen.

Een passiefwoning is nog energiezuiniger gebouwd dan een lage-energiewoning. Tijdens het grootste deel van het jaar blijft het huis op kamertemperatuur zonder verwarming of afkoeling. Pas wanneer het buiten heel koud is, is er een verwarmingsbron nodig.

In een passiefhuis is slechts 20% verwarming nodig in vergelijking met de BEN-normen. Daarnaast is ook een goeie luchtdichtheid en energiebesparende ventilatie nodig.

De voorwaarden van een passiefwoning:

 • De totale energievraag voor ruimteverwarming en koeling moet beperkt blijven tot 15 kWh/m²
 • Bij een luchtdichtheidsproef met een drukverschil tussen binnen- en buitenomgeving van 50 pascal is het luchtverlies niet groter dan 60% van het volume van de woning per uur.

Met een passiefwoning ben je op de toekomst voorbereid, wat energiezuinigheid betreft. Your Home gaat echter een stapje verder en bouwt standaard Bijna Energie Neutraal.

hands green house sstock
crane energy sstock

Wat is een BEN-woning?

BEN betekent Bijna Energie Neutraal. Vanaf 2021 is bouwen volgens de BEN-principes de standaard voor nieuwbouwwoningen in heel Europa. Dit is het op één na strengste energieniveau voor woningbouw. Standaard bouwen wij BEN.

Bij dit bouwconcept is de energievraag zeer klein en wordt ze uit hernieuwbare energie of groene energiebronnen gehaald.

Met enkele aanpassingen kan met een energievriendelijke woning of een passiefwoning de BEN-norm gehaald worden. Dit kan bijvoorbeeld met zonnepanelen of een geothermische warmtepomp. Aangezien je met een BEN-woning klaar bent voor de toekomst, verhoog je er ook de marktwaarde van je woning mee.

Een BEN woning moet aan volgende vereisten voldoen:

 • E-peil: <= E30.
 • S-peil: <= S31.
 • K-peil: <= K40.
 • De netto-energiebehoefte voor verwarming: <= 70 kWh/m².
 • Beperkt risico op oververhitting.
 • Gebruik van hernieuwbare energiesystemen

Hoeveel kost een BEN-woning?

Door de onmiddellijke besparing op onze energiefactuur wordt de meerprijs van een BEN-woning al snel gecompenseerd. Een BEN-woning verbruikt nauwelijks energie. Door de energiebesparing bespaar je ook op hoge energieprijzen. Een bijkomend voordeel is de korting op de onroerende voorheffing (50% gedurende 5 jaar). Meer over de kostprijs van een nieuwbouwwoning vind je hier: Wat kost een huis bouwen?

De voordelen van een BEN-woning op een rijtje

 • Weinig warmteverliezen en optimale luchtkwaliteit door het ventilatiesysteem.
 • De milieuvriendelijkheid van alternatieve energiebronnen.
 • Een lage energiefactuur. BEN-woningen verbruiken weinig energie voor verwarming, koeling, ventilatie en waterverwarming. Minstens een deel van de energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald.
 • Korting op de onroerende voorheffing (50% gedurende 5 jaar)
 • Voordeliger bouwkrediet bij bepaalde banken

Kortom: kiezen voor een BEN-woning is verstandig, doordat je heel milieuvriendelijk en goedkoop kan wonen.

Your Home kiest er voor om standaard een BEN-woning te bouwen. Als bouwheer kan je er dan zelf voor kiezen om al dan niet aan nog strengere eisen te voldoen. Zo krijg je de vrijheid om zelf je comfort en energiebehoefte te bepalen van uw woning. Hebt u vragen over BEN? Contacteer ons, wij helpen u graag verder.

Hoe ziet een BEN-woning van Your Home er uit?

Op onze website kan u zich laten inspireren door enkele van onze realisaties. Wij bouwen voor u een BEN-woning volledig op maat, volgens uw behoeften, smaak en wensen. Neem een kijkje op onze inspiratiepagina.

Wij verwelkomen je graag in onze kijkwoning

Onze kijkwoning is volledig gebouwd volgens de BEN standaarden en geeft je een mooi beeld van de uitmuntende kwaliteit en keuzevrijheid die Your Home biedt. Hier vind je de gegevens en openingsuren van onze kijkwoning en kan je al dan niet een bezoek plannen.

Wat is een nulenergiewoning?

Wanneer alle energie voor het verwarmen van een woning uit hernieuwbare energie wordt gehaald, spreken we van een nulenergiewoning of een nul-op-de-meterwoning.

De woning moet voldoen aan de standaard van een passiefhuis en de resterende energie moet gehaald worden uit ter plaatse opgewekte, hernieuwbare energie. Dat kan met een warmtepomp, een zonneboiler (voor warm water) en met zonnepanelen (voor elektriciteit). Op deze manier bedraagt de factuur voor verwarming 0 euro.

De wettelijke voorwaarden van een nul-energiewoning:

 • De totale energievraag voor ruimteverwarming en koeling moet minder dan 15kWh/m² bedragen.
 • Bij een luchtdichtheidsproef met een drukverschil tussen binnen- en buitenomgeving van 50 pascal is het luchtverlies niet groter dan 60 procent van het volume van de woning per uur (n50 niet groter dan 0,6 per uur).
 • De resterende energievraag moet van hernieuwbare energie komen.

Hoeveel kost een nul-energiewoning?

Met hernieuwbare energie bespaar je heel wat op je energiefactuur. Daarnaast heb je ook een korting op de roerende voorheffing (van 50% tot 100% gedurende 5 jaar). Met een nul-energiewoning verhoog je vanzelfsprekend ook de marktwaarde van je woning. Verder hangt de kostprijs af van de grootte, de woonoppervlakte en het ontwerp van je woning.

Een nul-energiewoning bouwen met Your Home

Standaard bouwen wij volgens het BEN-energieniveau. Indien je wil voldoen aan strengere eisen, dan gaan wij voor jou die extra mijl. Neem contact met ons op en samen kijken we voor een woning die volledig aan jouw eisen voldoet. Nieuwsgierig naar onze aanpak? Ontdek hier ons weldoordacht en duidelijk 4-stappenplan.

piggy sstock

Contacteer ons

×

Stuur uw aanvraag door of bel ons op +32 56 755 788