20% eigen inbreng is geen ijzeren wet

20% eigen inbreng is geen ijzeren wet

De gangbare regel is dus dat u 20% van de aankoopprijs zelf moet kunnen betalen. Stel dat u een appartement van € 220.000,00 wilt kopen, dan zou u € 44.000,00 zelf moeten ophoesten en kan u het overige bedrag lenen.

Maar u vindt wel degelijk nog steeds banken die bereid zijn om meer dan 80% te lenen. Zelfs de volledige koopsom financieren blijft op zich mogelijk.

Als iemand zijn lening niet kan afbetalen en de bank moet de woning verkopen, dan heeft ze meer kans om het volledige uitstaande bedrag te recupereren indien die maar voor 80% werd geleend. Bij een 100%-belening is die garantie er niet.
De nationale bank wil dat de commerciële banken bij 100%-leningen zelf een grotere buffer aanleggen, voor mocht er toch iets fout lopen met de lening. Dit zorgt er voor dat kredietnemers die een hoger percentage willen lenen ook meer intrest moeten betalen.

Wilt u sterker staan bij de onderhandelingen, dan kan u eventueel een bijkomende waarborg voorstellen aan de bank. Zo kan er in uw persoonlijke omgeving misschien wel iemand borg staan voor een beperkt bedrag.
Bewijs dat u kan terugbetalen

Voor de bank is de terugbetalingscapaciteit van de kredietnemers belangrijker dan de eigen inbreng. Het principe dat de afbetaling niet meer dan een derde van het inkomen mocht opsouperen, is intussen wat gedateerd, en de stelregel wordt meer en meer verlaten. Hoe hoger het inkomen, hoe minder relevant dat principe wordt. Wat meer telt, is wat de consument na de betaling van zijn of haar lening overhoudt om van te leven. Voor koppels geldt daar € 1.200,00 per maand, voor alleenstaanden € 1.000,00 per maand. Wat kandidaat-kredietnemers verdienen is dus ook van tel.

Voor meer info en vragen: Hoeveel kost een woning?

-WDB-

Bron: www.hln.be
 

Contacteer ons

×

Stuur uw aanvraag door of bel ons op +32 56 755 788