Duurzaam en energiezuinig bouwen met Your Home

Als bouwcoördinator begeleidt Your Home je van a tot z bij de bouw van een duurzame, energiezuinige woning. Het streefdoel van duurzaam bouwen is een gezonde, betaalbare en comfortabele woning, waarbij er zo weinig mogelijk energie, water, materialen en ruimte gebruikt wordt. Eenvoudig gesteld komt het er op neer dat we zo zuinig en verstandig mogelijk omgaan met de grondstoffen van de aarde zodat we ook de volgende generaties in hun behoeftes kunnen voorzien. Niet enkel voor het milieu is duurzaam bouwen voordelig maar ook voor ons eigen comfort. En ook financieel is het natuurlijk een pak voordeliger.

Duurzaam en energiezuinig bouwen met Your Home
Wat is duurzaam bouwen?

Er zijn heel wat factoren van belang bij duurzaam bouwen. We overlopen samen met jou de voornaamste van die factoren. Zit je met vragen omtrent duurzaam bouwen die niet op deze pagina worden uitgelegd, contacteer ons! We helpen jou graag verder.

 • De afstand van je bouwgrond of je woning tot je werk bijvoorbeeld. Hoe minder kilometers je met de wagen moet doen, hoe beter voor het milieu.
 • Een rijwoning is ook duurzamer en energiezuiniger dan een vrijstaande of halfopen bebouwing. Ze neemt minder plaats in en vergt minder energie, doordat de buren een thermische buffer vormen.
 • Hoe compacter de woning, hoe energiezuiniger. Dat wil niet zeggen dat ze kleiner moet zijn, maar dat ze zo weinig mogelijk buitenwanden mag hebben. Om warmteverlies te voorkomen, moet de verhouding van het woonvolume ten opzichte van de buitenschil optimaal zijn. Daarom is een kubusvormige woning compacter dan een langgerekte woning. Een woning met één of meer verdiepingen is compacter dan een bungalow.
 • Met een goede oriëntatie van de woning maak je gebruik van de gratis zonnewarmte. Door de zuidgevel zo open mogelijk te maken met grote raampartijen, kan de zon in de winter voor gratis warmte en licht zorgen. Met een oversteek, zonneluifel, screens, rolluiken of zonwerend glas (volgens eigen behoefte) kan het teveel aan zonlicht in de zomer worden tegengehouden.
 • Een goeie isolatie en het vermijden van koudebruggen is de belangrijkste factor voor een duurzame woning. Pas wanneer dit op punt staat, heeft het zin om bijkomende investeringen in energiezuinigheid te doen, zoals een zonneboiler, warmtepomp of zonnepanelen.
 • Luchtdichtheid: voor isolatie is een correcte en winddichte plaatsing belangrijk. Ook de isolatie en luchtdichtheid van de ramen en deuren mag niet over het hoofd gezien worden.
 • Wanneer de woning optimaal geïsoleerd is, dien je ervoor te zorgen dat er voldoende degelijke ventilatie is. De aanwezigheid van verse lucht is namelijk onmisbaar in elke woning. Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning is energiezuiniger dan mechanische ventilatie. Met een warmtewisselaar wordt de lucht die uit je woning wordt afgezogen, gebruikt voor de koudere lucht die van buiten wordt aangezogen. Zo ventileer je je woning zonder veel energieverlies.
 • Verwarming is het meest belastend qua energieverbruik. Naast goeie isolatie is de keuze van de ketel ook belangrijk. Een condensatieketel, hoogrendementsketel of een biomassaketel zijn op dit vlak voordeliger.
 • Bij een warmtepompinstallatie kan een passieve koeling worden gebruikt. De warmte van binnen het gebouw wordt verplaatst naar de aarde, en de koelte van de bodem naar de vloerverwarming.

  Omdat er slechts 2 circulatiepompen nodig zijn en er een neutrale luchtvochtigheidsbalans is in vergelijking met airconditioning, is deze vorm van koeling zeer energiezuinig.

  Wanneer we lange periode passief koelen, stijgt de bodemtemperatuur en haalt de warmtepomp een hoger rendement in het begin van het stookseizoen. Passieve koeling is dus goed voor je comfort en het rendement van je verwarmingsinstallatie.
 • Door de gratis warmte van de grond of de zon te gebruiken, kunnen we de woning of het water heel wat energiezuiniger verwarmen. Dat kan met een warmtepomp of een zonneboiler.
 • Bij een duurzame woning speelt ook het waterverbruik een grote rol. Met waterbesparende kranen of toiletspoelingen kan je al heel wat water besparen. Je bespaart er ook energie door bij de warmwaterbereiding. Door gebruik te maken van regenwater bij de toiletspoeling, kan er ook heel wat kostbaar drinkwater worden uitgespaard.
 • Met enkele gerichte investeringen kan het stroomverbruik worden beperkt: spaarlampen, energiezuinige elektrische apparaten en zonnepanelen zijn hiervoor de belangrijkste maatregelen.
 • Onze leefgewoonten of hoe we met energieverbruik omgaan, mogen ten slotte niet onderschat worden. Denk maar aan het doven van de lichten, hoe lang we onder de douche staan, ...

Droom je van een energiezuinige en duurzame woning en wil je graag concreet horen hoe Your Home die voor je zou realiseren? Dan vertellen we je graag meer tijdens een verkennend gesprek.

CONTACTEER ONS

Contacteer ons

×

Stuur uw aanvraag door of bel ons op +32 56 755 788